Saturday, 26 March 2011

Tamayyuz…

Dua hari menghadiri kursus pra perkahwinan pelbagai ilmu yang dapat dan kumiliki. Sudah tentulah ilmu tentang rumah tangga dan pancaroba dalam melayari bahtera. Tapi sejauh mana kita memahami dan menghayati serta tahu tentang perkara tersebut?
Hati dan perasaanku sedikit teruja untuk mendalami ilmu tersebut. Bukan kerana diriku sudah mahu memasuki “alam” itu tetapi hadirnya aku dalam kursus itu semata-mata mahu menuntut ilmu. Matlamatku menghadiri sesi itu berbeda daripada kebanyakkan tetamu yang hadir dalam majlis itu.
Disitu aku menjumpai pelbagai ragam,attitude, character pasangan-pasangan yang hadir. Boleh dikatakan semua yang hadir kursus ini bersama-sama dengan pasangan masing-masing..datang bersama..pulang pun bersama..ops! diriku dikecualikan. Diriku mula berfikir…Macam mana nak bina “baitul muslim” yang diredhai dan diberkati oleh Allah sekiranya permulaannya sudah dicemari dengan maksiat dan murka Allah? Hati dan dadaku berasa sesak sekali apabila memandang dan memikirkan semua ini? Dalam diam aku bermuhasabah dan memohon ampun dari-NYA.

No comments:

Post a Comment