Saturday, 26 March 2011

Pangkat dan hakikat…

Semua peserta kursus pra perkahwinan tidak sabar-sabar menunggu hari kedua ini. Kenapa ya? Sudah tentulah nak dapat “tiket ke gerbang perkahwinan”.
Kenapa diri ini mengemukakan persoalan pangkat dan hakikat? Sebenarnya di sini ingin sekali aku mengatakan bahawa pangkat atau jawatan yang diraih tidak melambangkan peribadi seseorang. Kenapa diriku berkata begitu? Niat dihati tidak ada pun untuk complain atau mengata seseorang tetapi sebagai peringbatan dan pengajaran bersama dan hal ini membuatkanku berfikir sejenak dan merenung jauh perkara ini.
Seorang insan yang bergelar “ustaz” haruslah menjaga etika dan percakapan serta berhati-hati apabila mengungkapkan sesuatu kepada anak muurid atau pelajarnya. Ini kerana ia melambangkan peribadi seseorang. Amat malulah sekiranya yang “bertitle ustaz” itu sekiranya tidak menjaga tingkahlaku dan percakapannya semasa mencurahkan ilmu atau pengajarannya kepada anak didiknya. Malah kata-kata nista dan perkataan yang tidak enak didengar diluahkan apabila sesuatu perkara yang dibandingkan itu menghadirkan rasa marah dan geram. Contohnya, “bodoh betul anak muda sekarang, nak kahwin tapi tak da duit”. Wajarkah seorang yang berilmu pengetahuan dan bertitle ustaz menuturkan seperti itu? Fikir-fikirkanlah sendiri. Pasti antum mempunyai jawapan yang tersendiri.

No comments:

Post a Comment